Svět práce

Exkurze devátých tříd

Žáci 9.A a 9.B měli možnost v rámci předmětu "Svět práce" navštívit restauraci Bečva Vsetín, kde nám byla prezentována práce studentů SOU Josefa Sousedíka Vsetín. Viděli jsme, co obnáší práce kuchařek, cukrářek a čišníků. Zhlédli jsme ukázku stolování a flambování palačinek a samozřejmě taky jejich ochutnávku. Ve firmě IRISA Vsetín měli žáci možnost nahlédnout pod pokličku pracovního procesu. Viděli, jak probíhá výroba baněk metodou foukání skla a jejich barvení a malování.

Svět práce - kváskování s deváťáky

Proč pečení bez kvasnic?

Do kváskového těsta dáváme pouze mouku, vodu, sůl, případně další přísady na sladké pečení a necháme kynout. Doba vykynutí je mnohem delší než při použití kvasnic. Během ní probíhají v těstě procesy, které způsobí, že hotový výrobek je stravitelnější a má vyšší výživovou hodnotu.

Štítky: 

Fair trade aneb jak učí deváťáci v jiných třídách

Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, odkud se k nám dovážejí cizokrajné plodiny, kdo je pěstuje, kdo v jiných zemích může vyrábět boty, hračky nebo oděvy, pak pro vás problematika fair tradu nebude úplně neznámá. V předmětu Svět práce se tímto tématem setkali i naši deváťáci a byli poměrně nemile překvapeni, že za pěstování oblíbených banánů nemusí dělník na plantáži dostat prakticky žádnou mzdu, nebo že boty v zemích jihovýchodní Asie může vyrábět dítě mladší než jsou oni sami.

Štítky: 

Zdobíme a pečeme s osmáky

V hodinách světa práce se žáci osmých tříd napekli a nazdobili medové perníčky. V adventní době jsme se věnovali této tradici a každý žák si odnesl perníčky na ozdobu, nebo si na nich smlsnul. Děkujeme paní Hance Kročilové, která nám ukázala, jak postupovat a také nás inspirovala svým krásným zdobením, kterému se věnuje již mnoho let.

Štítky: 

Vařím, vaříš, vaříme ...

K oblíbeným činnostem v prakticky zaměřeném Světě práce patří vaření v naší cvičné kuchyňce. V loňském roce si ještě jako osmáci vyzkoušeli žáci 9.A a 9.B přípravy sladkých i slaných jídel, pomazánek, těstovin, pečení koláče i bábovky a samozřejmě i obalování a smažení řízků. Letošní podzim a zima probíhaly většinou jako teoretická příprava na výběr střední školy a shromažďování potřebných informací k tomuto pro deváťáky tak závažnému rozhodnutí. I tak jsme si ale odskočili něco uvařit - přesněji upéct.

Štítky: 

Charakteristika předmětu

Člověk a svět práce

Oblast člověk a svět práce postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií, vede žáky k získání základních uživatelských dovedností v různých oborech lidské činnosti a přispívá k vytváření životní a profesní orientace žáků. Koncepce vzdělávací oblasti člověk a svět práce vychází z konkrétních životních situací, v nichž žáci přicházejí do přímého kontaktu s lidskou činností a technikou v jejich rozmanitých
podobách a širších souvislostech.

Štítky: 

Práce na školní zahradě započaly

Také na naší školní zahradě vzhledem k teplému jarnímu počasí započaly práce jak ve skleníku tak na školním pozemku.

Školní zahrada - v minulém roce proběhla částečná rekonstrukce zahrady, bylo pokáceno 10 stromů (především jabloňí) a ty byly nahrazeny pestrou škálou ovocných stromů od kdouloňí po jedlé jeřabiny a renklódy.

Žáci poté na podzim zasadili nad běžeckou dráhu ještě dalších 7 stromů (třešně, slivoně). Stromky byly zabezpečeny proti okusu a řádně pohnojeny.

Štítky: 

Den naruby

V pátek 28. března si letošní deváťáci v rámci Dne učitelů (výročí narození Jana Amose Komenského – Učitele národů) na prvním stupni vyzkoušeli, jaké to je, někoho něco naučit a vychovávat. Probíhal již tradiční „Den naruby“. Celý tento den vyučovali nejstarší žáci naší školy různé předměty v 1. až 5. třídě. Připravili svým malým spolužákům různé kvízy, soutěže a křížovky. Tato akce byla jak pro žáky prvního stupně, tak pro žáky devátých tříd zpestřením a cennou zkušeností.

Štítky: 

Proběhla sklizeň jablek na školní zahradě

Žáci 6. tříd v předmětu svět práce v minulém týdnu sklízeli bohatou úrodu na naší školní zahradě. Sklizené plody jsme se snažili určit a udělat výstavku jablek. Výstavka byla doplněna také jablky, které si přinesly děti ze svých domovů. Přispěli také někteří zaměstnanci školy a doposud jsme shromáždili na 32 odrůd jablek, jak tradičních tak volně dostupných v obchodech. Akce se velmi zdařila. Děkujeme všem, kteří se na ní podíleli.

Štítky: