ZPRÁVA Z VÝBĚROVÉHO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝSLEDKŮ ŽÁKŮ ČŠI 9. ročník ZŠ 2016/2017

ZPRÁVA Z VÝBĚROVÉHO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝSLEDKŮ ŽÁKŮ ČŠI 9. ročník ZŠ 2016/2017

Naše škola se zúčastnila ve školním roce 2016/2017 Výběrového zjišťování výsledků žáků 9. ročníku, které realizuje Česká školní inspekce. Žáci byli testováni ze tří předmětů, které jsou jednotlivým školám přiděleny ČŠI, stejně tak jako vybírá ročníky, které budou testovány. Naše škola byla vybrána pro testování anglického jazyka, matematiky a přírodovědy. Všechny testy měly v tomto testování pouze jednu úroveň obtížnosti. Všechny výsledky testování jsou zpracovány bez výsledků žáků se SVP, ačkoli se i tito žáci testování zúčastnili. Výsledky těchto žáků nebyly do průměrů ze školy a třídy s ohledem na interpretovatelnost výsledků škol a tříd zařazeny.

Výsledky testování prezentují souhrnné základní výsledky za třídu v rámci výběrového zjišťování žáků na úrovni 5. a 9. ročníku ZŠ ve školním roce 2016/2017. Toto výběrové zjišťování pokrylo použitými 21 testy z jednotlivých předmětů, kombinací předmětů a vzdělávacích oblastí doposud největší část Rámcového vzdělávacího programu ZV ze všech proběhlých celoplošných a výběrových zjišťování realizovaných ČŠI.

Cílem tohoto výběrového zjišťování není srovnávání žáků, tříd nebo škol, ale má poskytovat informace o tom, nakolik každý žák plní v testech zahrnuté požadavky minimálního standardu osvojených kompetencí, ale může být užitečný a zajímavý i pohled na zprůměrované výsledky žáků třídy a školy. Každý žák řešil tři testy. Úlohy v některých testech byly rozděleny do užších tematických částí. Úlohy z přírodovědy byly rozděleny do tří tematických částí (biologie člověka, biologie rostlin, biologie živočichů), úlohy z anglického jazyka do čtyř oblastí (čtení s porozuměním, gramatika, slovní zásoba, poslech s porozuměním) a matematika do tří oblastí (geometrie, počítání s čísly, slovní úlohy).

Testování proběhlo v termínu od 9. května do 26. května 2017. Naši žáci se testovali 24. května 2017. V celé republice se zúčastnilo tohoto testování přes 40 181 žáků 9. ročníků. Průměrná úspěšnost žáků naší školy je 53%. Výstupem jsou soubory pdf s výsledky podle testů a dále soubory pro žáky – tzv. vysvědčení pro každý předmět zvlášť, ve kterém najdou podrobné výsledky, včetně zadání a výsledků úloh. Všichni žáci se na své výsledky mohou podívat přes heslo, které obdrželi ve škole.

V testu z přírodovědy byla průměrná úspěšnost 17 žáků 9. ročníku naší školy 65% a průměrná úspěšnost žáků z celé republiky byla jen 54%. Průměrná úspěšnost z tematických celků byla z biologie člověka 64%, přičemž celkově je to 53%, z biologie rostlin 67% ve škole a celkově 56% a z biologie živočichů 63% ve škole a 52% celkově. V testu z anglického jazyka byla průměrná úspěšnost 63% a úspěšnost žáků v republice byla 72%. Průměrná úspěšnost dílčích tematických celků byla ve čtení s porozuměním 61%, přičemž celkově to bylo 71%. V gramatice to bylo 40% ve škole a celkově 61%, v tematickém celku slovní zásoba 87% ve škole a celkově 82% a v poslechu s porozuměním ve škole 73% a 80% celkově. V testu z matematiky je průměrná úspěšnost žáků naší školy 53% ve srovnání s ostatními žáky 52%. V dílčí části geometrie měli naši žáci průměr 44% a celkově 45%, v počítání s čísly 65% a celkově 65% a ve slovních úlohách 44% naši žáci a celkově 41%.

Zpracovala Mgr. Marta Pecárová