Zahraniční studenti na naší škole

Minulý týden od 29. února do 4. března probíhal na naší škole ve Valašské Polance Projekt Edison (Fotogalerie je zde). Tři zahraniční studenti z Gruzie, Taiwanu a Indonésie představovali v hodinách cizích jazyků své země a komunikovali se žáky v angličtině.
Hodiny byly velmi zajímavé, studenti mluvili pěkně pomalu, takže jim všichni rozuměli a pokud ne, učitel nebo dobří žáci nám překládali. Žáci měli taky spoustu dodatečných otázek na to, co je zajímalo a studenti na všechno ochotně odpovídali. Někteří z nás se naučili indonéský tanec, jiní žáci si zahráli taiwanskou hru, také jsme pochytili pár slov a vět v těchto exotických jazycích.

Během jednoho dopoledne jsme viděli také tradiční oděv a vějíř z Indonésie a ochutnali tamější specialitu, omeletu zvanou Bakwan. Někteří žáci si vyžádali i recept. Každý si mohl nechat zapsat své jméno v gruzínském a taiwanském jazyce, které jsou pro nás velkou neznámou. Na oplátku jsme si i my pro hosty nachystali ochutnávku našich místních specialit a ukázali valašský odzemek a masku čerta, který obchází po Polance na Mikuláše.
Pro studenty jsme připravili také program odpoledne. Jednou jsme je pozvali na výlet na Vsetín a zahráli jsme si bowling a podruhé jsme je vzali do Betléma v Horní Lidči.
Určitě jsme vděční, že tato akce mohla na naší škole probíhat a naše žáky určitě motivovala k dalšímu učení se cizím jazykům. Jsme si jistí, že informace, které se žáci o Gruzii, Taiwanu a Indonésii dozvěděli přímo od lidí, kteří tam žijí, si budou pamatovat hodně dlouho .V nás všech zanechá tato akce jen ty nejlepší vzpomínky.

Recept na indonéské jídlo BAKWAN(omelety)

od Astri

500g hladké mouky

300-500ml studené vody

Sůl

Pepř

Cukr(trošku)

2 lžičky česnek nebo česnekový prášek

1-2 lžíce kuřecího vývaru(může být i z kostky)

Koření si má každý dát podle chuti.

Smíchá se řidší těsto jako na lívance a pak se do těsta přidá na nudličky nakrájená mrkev a bílé zelí.

Smaží se omelety na oleji.

Štítky: